Ha valaki a szövegírás nemes feladatába kezd, nem mindegy, milyen eszközt választ. Mert a tehetség és gyakorlat ellenére igencsak visszavetheti a munkát, ha például nem a megfelelő szövegszerkesztőben dolgozunk. A munkaeszköz itt is pont olyan fontos, mint bármely más szakmában.

Azok számára, akik Macen írnak, ajánlunk egy zseniális alkalmazást, amely nem csak az íráshoz, de a kész anyagok rendszerezéséhez és a publikáláshoz is mindent megad, amire szükségünk lehet.

 

Markdown szövegszerkesztő

Az Ulysses egy letisztult, minimalista felületbe burkolt erőgép. A manapság egyre népszerűbb markdown szövegszerkesztés előnyeinek ékes példája.

Villámgyorsan dolgozhatunk benne, zavaró körülmények nélkül. A formázásokhoz (cím, alcím, lista, kiemelés, kód, képek stb.) az elterjedt markdown jelöléseket használhatjuk, ami rendkívül gyors szövegbevitelt tesz lehetővé (miután megszoktuk a jelöléseket, de ez fél óra gyakorlással megvan). Ezeket a kiválasztott témának megfelelően vizuálisan is kiemeli a program, de természetesen választhatunk teljesen puritán témát is, ahol minden szöveg egyforma. Szerintünk azért érdemes hagyni, hogy a program legalább színek segítségével megkülönböztesse a címeket, alcímeket, linkeket stb., mert ez növeli az átláthatóságot, miközben nem kell kínlódnunk így sem a Wordben és társaiban előforduló “jajj, ezt a részt már nem is így akartam formázni” problémával. Sokkal egyszerűbb a pozicionálás, formázás.

A program részletes statisztikával szolgál a készülő anyagról: karakterszám, bekezdések jelölése és számolása stb. Azt is kiszámolja nekünk, hogy az adott szöveget mennyi idő felolvasni különféle tempókban. Megadhatunk célokat is, így folyamatosan nyomon tudjuk követni, még mennyit kell dolgoznunk.

Ha egy fotó alapján írunk éppen, megnyithatjuk azt lebegő ablakban, így mindig a szemünk előtt lehet. Ugyanígy jegyzeteket is társíthatunk a dokumentumhoz, amelyeket szintén külön ablakban, vagy dokkolva is megjeleníthetünk. A későbbi visszakeresést (vagy éppen a SEO-zást) megkönnyítendő még tagekkel is elláthatjuk az anyagot.

Dolgozhatunk ablakban vagy teljes képernyős üzemmódban is, kinek melyik szimpatikusabb.

 

Minden egy helyen

Az Ulysses nagyon kényelmes felülettel szolgál a szövegek, cikkek írásához. Ám ezen felül anyagaink menedzselését is magára vállalja. A programon belül csoportokat hozhatunk létre és ezekben rendezhetjük el dokumentumainkat. Nem külön fájlként kell velük törődnünk, hanem egyetlen adatbázisként, amelyben strukturáltan érünk el mindent és természetesen keresési lehetőség is van. Ha kell, iCloud tárhelyünkre is szinkronizálhatunk mindent, így a macOS és iOS verziók között tökéletes lesz az összhang.

Amit elkezdünk az asztali gépen, kijavíthatjuk akár mobilon is. A két változat egyébként szinte centire pontosan azonos tudással rendelkezik, így akár egy iPaden is kényelmesen dolgozhatunk vele, persze inkább külső billentyűzettel, mint a képernyőn megjelenővel.

Lehetőség van a gépen található mappák tartalmának figyelésére is, így a külön megírt anyagokat is elérjük az Ulysses felületéről, bár így több mint egy évnyi használat után mi inkább azt javasoljuk, bízzunk rá bártan minden anyagot a programra. Készít biztonsági mentést is, így ha “bármi gáz” van az adatbázissal, visszaállhatunk a korábbi változatokra. A felhőben tárolással pedig megelőzhető, hogy egy élet unkája vesszen oda, mondjuk ha ellopják a MacBookot.

 

Publikálás minden fontos formátumba

Az Ulysses másik nagy fegyverténye, hogy szinte minden fontos platformra képes exportálni. Először is exportálhatjuk anyaginkat Word vagy PDF dokumentumként. Ezekhez is tölthetünk le egy halom sablont, így a markdown formázások ezeknek megfelelően jelennek meg az exportált verzióban.

De akár rögtön készülhet e-book is az anyagból, ráadásul ha egy csoporton belül a fejezeteket tesszük küön dokumentumba, akkor az epub fájlban szabályos tartalomjegyzéket és persze fejezeteket kapunk, s borítót, illetve az e-bookoknál megszokott adatokat is hozzáfűzhetünk a könyvhöz. E-book esetén is rengeteg sablonból választhatunk.

S ha ez még mindig nem lenne elég, az Ulysses képes WordPress (WordPress.com vagy WordPress alapú blog), illetve Medium blog publikálásra is. Egy kattintás és már adhatjuk is meg a nyitóképet, címkéket, kategóriát stb., majd a következő kattintással már  publikálhatjuk is az anyagot.

Érdekesség, hogy ha az irományba beszúrtunk képeket is, akkor a program mindet eltárolja a cikk részeként, így ha az eredeti helyről töröltük azokat, a cikkben ott lesznek (mutatni a szerkesztő felületen nem mutatja őket, csak a helyüket, de dupla kattintással rájuk pillanthatunk).

 

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ulysses a legjobb szövegszerkesztő, amivel mi valaha találkoztunk. Értelemszerűen nem a Word az összehasonlítási alap, a kettő más megközelítést alkalmaz. Anélkül, hogy leszólnánk a Microsoft sokat tudó szövegszerkesztőjét, az Ulysses sokkal inkább munkaeszköz és hatékonyabb is dolgozni vele. Szövegíróknak, újságíróknak, marketingeseknek legalábbis biztosan.